top of page
  • Servet Deniz

Hobi Olarak Güzel Fotoğraflar Çekiyorum, Düğün Fotoğrafçısı Olabilir miyim?

Güncelleme tarihi: 4 Nis 2020


Günümüzde fotoğraf makinesi satın almak ve kullanmak oldukça kolay bir şey. Sürekli gelişen teknolojiyle birlikte fotoğraf makinelerinin özellikleri gün geçtikçe artıyor, kullanımı kolaylaşıyor, fiyatlar düşüyor. Fotoğraf eğitimi almak da oldukça basit bir mesele. Çok sayıda iyi, uygun fiyatlı eğitim veren kurslar bulunmaktadır. Aynı zamanda Youtube ve diğer platformlarda fotoğraf çekme konusunda sayısız eğitim videosu bulunuyor. Biraz ilgi ve emekle herkes kolaylıkla fotoğrafçılığa adım atabilir. Durum böyle olunca insanın aklına ister istemez 'acaba bu yeni becerimi gelir kapısı haline getirebilir miyim?' sorusu geliyor. Fotoğraf çektiğinizi bilen arkadaş çevrenizin 'düğün fotoğraflarımı sen çeker misin?' sorusu da konuyu daha cazip hale getiriyor.

Peki, hobi olarak iyi fotoğraf çeken birisi düğün fotoğrafçılığına atılmalı mı?

Gelin damat fotoğrafları başlı başına bir fotoğraf türüdür ve düğün fotoğrafçılığı başlı başına bir meslektir. Her meslekte olduğu gibi, bu meslekte de ilk bakışta görülmeyen, ancak işin içerisine girildiği zaman öğrenilebilen bir çok detay, incelik ve ustalık gerektiren konu söz konusudur. Düğün fotoğrafçılığı ile ilgili pek göze çarpmayan, bu nedenle bilinmeyen bir kaç özellikten bahsetmek istiyorum.

Gelin ve damat, dolayısıyla çekime konu olacak modeller sizin seçiminiz değildir. Onlar sizden bir hizmet satın almaya gelmiş müşterilerdir. Burada yapılacak çalışma güzel yüzlü bir arkadaşınızın portresini çekmeye benzemeyecektir. İlk önce, müşterinizi görür görmez yüz özelliklerini iyi analiz edebilme bilgi ve tecrübesine sahip olmanız gerekir. Hangi yüze nasıl ışık, kadraj ve çekim açısı gideceğini o anda görmeniz gerekir. Sadece yüz değil, vücut özelliklerini de iyi analiz etmeyi bilmelisiniz. Damat kambur, gelin kilolu olabilir. Fakat hiç kimse düğün albümüne bakıp 'ne kadar kamburum' veya 'ne kadar kiloluyum' demeyi istemeyecektir. Bu sorunla baş etmek fotoğrafçının uzmanlığına girer. 'Kambursan ben ne yapabilirim' demek gibi bir şansınız yok.

Gelin damat çekimleri çoğu zaman düğün gününde gerçekleşiyor. Onca koşturmanın arasında, günün her hangi bir saatinde, kısıtlı sürede (genelde iki saatte 60 fotoğraf üretmeniz gerekir) gerçekleşen bir çekim türüdür. Hayal ettiğiniz romantik gün batımı ışığını bulmanız her zaman mümkün değildir. Damadın telefonu susmaz; 'dayını havalimanından kim alacak?' türünden konuşmalar hiç eksik olmaz. Gelinin yüzünde çoğunlukta sizi zora sokacak kadar çok makyaj bulunur; yeni, alışık olmadığı yüksek topuklu ayakkabılar canını acıtır; gelinliğin korsesi sıkar, nefes almasını zorlaştırır; yüzünde acı, telaş ve panikten başka bir ifade yakalamanız zordur. Çifti rahatlatmak, ifadelerini değiştirmek fotoğrafçının ustalığıdır.

Gelin ve damat profesyonel modeller değiller. Özellikle damatlar fotoğraf çektirmeye hiç hevesli olmazlar. Çifti, şekil şekil veya doğal pozlara sokmanız göründüğü kadar kolay değildir. Poz verdirmek fotoğrafçının ustalığıdır.

Fotoğrafların çekileceği mekan seçenekleri oldukça kısıtlıdır. Güzel mekanlar yüklü ücret talep ederler, çiftler çoğu zaman mekan kiralamaya bütçe ayırmazlar. Ücretsiz yerler ise bir elin parmağını geçmez. Emirgan korusunda bir çekim söz konusu ise güzel bir köprünün başında, başka çiftlerle sıra beklemeniz yüksek olasılıktır. Sıra size geldiğinde hızlı davranmanız gerekir, arkada bekleyenler var. Bu kalabalıkta arka fonu temiz fotoğraflar elde etmek durumundasınız.

Işık ise başka bir konudur. Günün hangi saatinde çekim yapacağınızı, çiftin kuaförden başlayan ve düğün salonunda biten programı belirler. Sert ışık, nem gibi zorlu ışık koşullarıyla baş etmeyi bilmek gerekir.

Düğün fotoğrafı piyasasında bir de moda ve trendler vardır. Bir yıl düşük kontrastlı, pembe filtreli fotoğraflar moda iken, başka bir yıl sert ışığa karşı flaşlı çekimler moda olur. Her akımın kendine göre bir tekniği var ve o tekniğe vakıf olmak gerekir. Gelin belli bir tarzı istiyorsa 'benim tarzım da bu' diye bir savunmayla karşısına çıkarsanız başınız derde girer.

Son zamanlarda gelinler oldukça araştırmacıdırlar. Ne istediklerini bilirler. Çoğunun telefonunda yüzlerce fotoğraftan oluşan bir dosya bulunur ve oradan size nasıl fotoğraf istediklerini gösterirler, işinize mütemadiyen müdahil olurlar. O andaki ışık, mekan ve model koşullarında gösterilen pozlar mümkün değilse stresli ve acı çeken bir gelini, başka fakat yine güzel bir çekim gerçekleştireceğinize dair ikna etmeniz gerekir. Bu da başka bir mesleki kabiliyettir.

Kısaca güzel manzara veya başarılı, güler yüzlü sokak çocukları fotoğrafları çekiyorsanız artık düğün fotoğrafçılığına hazırsınız demek değildir bu. Düğün fotoğrafçılığını meslek olarak seçebilirsiniz elbet. Fakat bu meslek, diğer mesleklerde olduğu gibi bir hazırlık sürecini gerektirmektedir. Özel mesleki kurslar alabilirsiniz veya usta çırak ilişkisi içerisinde bir müddet usta bir fotoğrafçıyla birlikte çalışabilirsiniz. En nihayetinde, eğer düğün fotoğrafçılığı gelecekte mesleğiniz olacaksa, yeni mesleğinize ve inceliklerine saygıyla yaklaşmakta fayda vardır.

#düğünfotoğrafı #gelindamatfotoğrafları

69 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör
bottom of page