- Servet Deniz
İmaj Oluşturma Aşamasında Ürün Fotoğraf Seçimi
Güncelleme tarihi: 4 Nis 2020
İnternet üzerinde satış yapmayı planlayan firmaların karşılaştıkları temel sorunlardan bir tanesi ürünlerini nasıl fotoğraflayacaklarıdır. İşine önem veren her firma sahibi önce rakiplerini inceler, sonra benzer sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin fotoğraflarını inceler. Eğer daha öncesinden bir internet satış tecrübeniz yoksa ürün fotoğraf seçimi konusunda kararsızlıklar yaşayabilirsiniz.
Aşağıda ürün fotoğraf çeşitlerini, artılarını ve eksilerini anlatarak size yardımcı olmaya çalışacağım.

Telefon Kamerası ile Çekilen ve İnstagram'dan Satış Yapmaya Yönelik Fotoğraflar.
İlk bakışta çok basit ve özensiz görülen bu yöntem biraz araştırdığınızda iyi satışlar yaptığını görünce şaşıracaksınız. Genelde takı, aksesuar ve bazen kıyafet satan firmaların sıkça başvurduğu bir yöntemdir bu. Profesyonel bir stüdyondan yardım almadan, sıradan bir cep telefonu ile çekilmiş fotoğraflardır.
Avantajları:
* Görüntü kalitesi düşük olsa da bu fotoğraflar samimidir. Fotoğraf üzerinde photoshop manipülasyonu olmadığı kesindir, dolayısıyla müşteri satın aldığı ürünün paketini açtığında İnstagram'da gördüğü ürünle karşılaşacağı izlenimi verir.
* Telefonla çekilen fotoğraflar ürünün gerçek boyutuna ilişkin bilgi verir. Ürün bir saat ise ve kol üzerinde çekildiyse bilekte ne kadar yer kapladığı konusunda fikir verir.
* Ürünün duruşu hakkında bilgi içerir. Zemin üzerinde veya askıda çekilen bir ürün, kişi üzerinde nasıl duracağı bilgisini içermez. Fakat model üzerinde çekilen bir ürün hem duruşu hem kullanımı konusunda bilgi verir.
* Bu tarz görseller maliyetsizdir. Firma sahibi veya bir çalışanı görselleri çeker ve internete yükler.
* Maliyetsiz görseller olduklarından ürünün de düşük fiyatlı olduğu izlenimi vermektedir, dolayısıyla müşteri ilgisini çekmektedir. Eğer firmanız düşük fiyatlı ürünler satıyorsa doğru bir yöntem olabilir.
* Ürün skalası kısa bir zaman içerisinde değişiyorsa uygun bir yöntemdir. Fotoğraflama süreci için bir fotoğraf stüdyosundan hizmet alıyorsanız ürünlerin çekilmesi, işlenmesi ve size teslim edilmesi belli bir süreyi alacaktır.
Dezavantajları:
* İşinizde iyi olsanız da amatör bir firma olduğunuz izlenimi verecektir.
* Amatörce yapılan çekimler hiç bir zaman ürünün bütün detaylarını gösteremez.
* Ürünün gerçek rengini fotoğrafa yansıtmanız neredeyse imkansıza yakındır.
* Düşük fiyatlı ürün sattığınız imajını değiştirmeniz çok zor.
* Bir site kurmaya karar verirseniz telefonla çekilen görüntülerle nizamlı bir ürün sayfası oluşturmanız imkansızdır. Aynı ürüne ait birden fazla fotoğraf kullanmayı düşünüyorsanız aynı renkleri tutturmanız oldukça güç olacaktır.

Decupe Fotoğraflar
Decupe olarak adlandırılan işlem Photoshop'la yapılan, oldukça zahmetli bir işlemdir. Ürünün arka plandan ayrılması ve başka bir arka plana yerleştirilmesi anlamına gelmektedir. Bu tarz bir çekim gerçekleştirmek için profesyonel bir stüdyodan yardım almanız şarttır. Bu çekimi gerçekleştirebilmek için profesyonel ekipman ve detaylı ışık bilgisi gerekir. Ürünler genelde zemin üzerine çekilir daha sonra fotoğraf işleme programları ile arka planları değiştirilir. Arka plan olarak çoğunlukta 255 olarak kodlanan beyaz renk kullanılır. Bu tarz çekimler bütün ürün gruplarında kullanılabilir fakat fazla detay gösterilmesi gereken ürünlerde tercih sebebidir. Takı, akseskuar, sanayi ünleri, her türlü küçük parça ürünler için uygundur.
Avantajları:
* Ürün hakkında en ince detayı görmeniz mümkündür.
* Ürün rengini birebir yansıtmanız mümkündür.
* Arka plan tek renk olarak ayarlandığından müşteri sitenizi incelerken ürüne ve ürün özelliklerine odaklanabilir.
* Sitenizin ürün sayfasında bir nizam ve bütünlük sağlamanız mümkündür. Sadelik ve nizam müşterinin aradığını bulmasını kolaylaştırır.
* Belli bir standart olacağından ürün tanıtımı kolaylaşır.
* Profesyonel bir firma imajı verir.
Dezavantajları:
* Fotoğraf üzerinde yoğun manipülasyon olduğunu açık ve net beyan etmiş oluyorsunuz. Bu durum müşteri nezdinde ürün üzerinde müdahale ihtimali izlenimini veriyor.
* Fotoğrafın arka planında kıyaslamaya ilişkin bir ortam bulunmadığından, fotoğraf ürün boyutlarına ilişkin bilgi içermiyor. Boyut bilgisi ayrıca verilmelidir.
* Uzun süreli ve maliyetli bir işlemdir. Ürün serisini stüdyoya göndermek, çekim süreci, fotoğrafların manipüle süreci ve size gönderilmesi zaman alan bir süreçtir. Ürün çeşitleriniz sürekli yenileniyorsa fotoğrafların gecikmesi sizi zora sokabilir.
* Oldukça teknik bilgi gerektiren bir fotoğraf türüdür. Fotoğrafçı ve stüdyo seçimi konusunda zorlukların yaşanması mümkündür.
* Müşteri açısından beyaz zemin üzerinde çekilen çok sayıda ürünü incelemek gözü yoran bir süreçtir. Sıkıcı olup sitenizde kalma süresinin kısa olmasına sebep olabilir.

Renkli Zemin veya Belli bir Kompozisyon İçinde Çekilen Ürün Fotoğrafları
Decupeli fotoğrafların olumsuz yönlerini ortadan kaldırmak için, son zamanlarda çok sık başvurulan bir yöntemdir. Takı, aksesuar, küçük ev aletleri gibi ürün grupları için uygun bir yöntemdir.
Avantajları:
*Fotoğrafları belli seriler şeklinde çekmek mümkündür. Dolayısıyla kalabalık ürün skalası olan firmalar için decupe fotoğrafların sıkıcı olma özelliğini ortadan kaldırır.
*Arka plana başka nesneler yerleştirmek mümkün olduğundan ürün boyutları hakkında bilgi içermektedir.
* Doğal zemin kullanıldığından manipülasyon izlenimini hafifletmektedir, güven problemini azaltmaktadır.
Dezavantajları:
* Ürün rengini birebir ayarlarken fotoğrafın tamamında renk değişimi söz konusudur. Zemin olarak kullanılan kompozisyon değişmese bile fotoğrafların zemin renk ve tonları aynı olmayacaktır.
* İyi kompozisyon seçimleri yapabilecek, fotoğrafların nizamını ve site bütünlüğünü düşünebilecek bir fotoğraf stüdyosuyla çalışmak gerekmektedir. Fotoğraf stüdyosu sayfa ve site bütünlüğünü sağlayamazsa oldukça dağınık ve özensiz bir görüntü ortaya çıkacaktır. Bu tarz çekimlerde fotoğraf stüdyosu değiştirmek bütünlüğü bozacağı kesindir ve istenmeyen bir durumdur.

Modelli Çekimler
Müşterinin bizzat üzerinde kullanacağı ürün gruplarında çok sık başvurulan bir yöntemdir. Bazı firmalar modelli fotoğraflara decupe işlemi uygulamaktadır. Decupe'li fotoğrafların güven problemi yaratması ve sıkıcı olma ihtimali olması sebebiyle trend doğal fonun kullanımı yönündedir. Dış mekanda modelli çekimler de oldukça iyi sonuç veren bir yöntemdir. Kıyafet, ayakkabı ve aksesuar gibi urun grupları için çok uygundur.
Avantajları:
* Ürünün duruşu ve boyutları hakkında detaylı bilgi vermektedir.
* Ürünün kullanım alanları konusunda bilgi içermektedir.
* Ürünün kullanım mekanları hakkında bilgi vermektedir.
* Yüz ve vücut güzelliği olan modellerin kullanımı satışları arttırmaktadır.
* Çok profesyonel, kaliteli ve işinde uzman firma imajı yaratmaktadır.
Dezavantajları:
* Pahalı bir çekim olmasıdır.

Still Life Çekimler
Still Life fotoğraflar, natürmort olarak da bilinir, ölü doğa anlamına gelmektedir. Aynı isimli resim dalından esinlenerek ortaya çıkmış bir fotoğraf çeşididir ve ticari amaçla kullanılan etkili bir yöntemdir. Küçük nesnelerin belli bir kompozisyon içerisinde, ışıkla bütünleştirilerek çekilen fotoğraflardır. Bu tür çalışmalarda fotoğraf çekilmez, adeta yaratılır. Still Life fotoğraflar kapsamlı renk, doku, ışık ve teknik bilgi gerektirir. Fotoğrafçı kompozisyon oluşturma noktasında çok yaratıcı davranması gerekir. Bu açıdan natürmort fotoğraflar çekilmesi çok zor fotoğraf türlerindendir. İmaj çalışmalarında ve özellikle yemek sektöründe çok sık başvurulan bir yöntemdir.
Avantajları:
* Yoğun yaratıcılık gerektiren bir fotoğraf türü olduğundan eşsizdir, biriciktir ve firma imaj yaratma sürecinde çok etkilidir.
* Taklidi zor bir fotoğraf olduğundan, işletmeye rakiplerine karşı üstünlük sağlar.
* Ürünleri yaratıcı kompozisyonlarla yorumladığından standart kullanımları dışında yeni kullanım alanları açabilmektedir.
Dezavantajları:
* Still Life fotoğraflar prodüksiyon gerektirirler. Her kompozisyon için yardımcı malzemeler ayrı ayrı temin edilir.
* Çok yoğun bir emek ve düşünsel çaba gerektirdiğinden oldukça pahalı bir fotoğraf türüdür.
#İmajsürecindegörüntüyönetimi #İmaj #İmajyönetimi #imajyaratma #stüdyogölgehanı